Kotlety jajeczne

4.97 (152 ocen)

  • 45 min

Kotlety jajeczne to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Propozycja dla tych, którzy lubią spożywać jajka w rożnych postaciach. Polecam i życzę smacznego!

  • 45 min

Składniki:

  • • 10 jajek;
    • cebula;
    • ½ bułki;
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
    • bułka tarta;
    • przyprawy: pieprz, sól, Vegeta;
    • olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 9 jajek gotujemy na twardo. Cebulę drobno kroimy i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zezłoci - doprawiamy. Bułkę namaczamy w wodzie.
  • 2. Przestygnięte jajka przecieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy do nich: surowe jajko, odciśniętą bułkę, mąkę ziemniaczaną i podsmażoną cebulkę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy.
  • 3. Z masy jajecznej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor.

Porady

Kotlety doskonale smakują z ziemniakami i marchewką z groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować