Kotlety jajeczne z selerem i kurkumą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kotlety jajeczne lubi cała moja rodzina. Jadamy kilka wariantów tej zdrowej, taniej potrawy. Oto jeden z nich.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki - kotlety jajeczne :
    - jajka ugotowane na twardo : 8 sztuk
    - jajka surowe : 2 sztuki
    - tarty żółty ser pełnotłusty : 120-150 g
    - czerwona cebula ( średnia) : 0,5 sztuki
    - koperek świeży posiekany : 4 łyżki
    - natka pietruszki posiekana : 2 łyżki
    - bułka tarta : 3 łyżki
    - ugotowany korzeń selera : 0,5 sztuki średniego selera
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    - kurkuma : 1 łyżeczka
    - czerstwe kajzerki : 2 sztuki

    ponadto :

    - olej do smażenia np. rzepakowy : 50-80 ml
    - bułka tarta : 0,5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety jajeczne z selerem i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie, odstawić. Cebulkę pokroić w kostkę. Bułki odcisnąć. Obrane jajka i korzeń selera wrzucić do robota kuchennego, rozdrobnić pulsacyjnie. Dodać pozostałe składniki, zmiksować.
  • apetyczne żółte kotlety z jajek 2. Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować kotlety, lekko je spłaszczyć, smażyć z obu stron na złoty kolor. Serwować na zimno lub ciepło.

Porady

Kotlety można smażyć również na smakowym oleju np. czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować