Kotlety Pożarskiego

4.5 (188 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyka gatunku, z wyrafinowaną sałatą lub szparagami do podania gościom, z marchewką z groszkiem uwielbiane przez dzieci. Dla mnie najlepsze gdy są z ziemniaczkami i jarzynką z buraczków.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielona pierś z indyka: 500 gramów
    - bułka kajzerka: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 łyżka
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - jajka: 3 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - panierka: jajka roztrzepane: 3 sztuki
    - panierka: bułka tarta: 1 szklanka
    - masło do smażenia: 250 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Kotlety pożarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielone, przyprawy, cebulkę posiekana, jajka oraz wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie bułkę a następnie odciśniętą dobrze wymieszać.
    Formować kulki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor z dwóch stron na maśle ( można zastąpić smalcem dla ciekawego smaku, olejem roślinnym dla zdrowia, ale tradycja tego francusko -rosyjskiego przepisu mówi o maśle).

    Ja na chwilę po usmażeniu wkładam kotlety do garnka, na jego dnie jest trochę tłuszczu i dosłownie kropla wody przegotowanej. Przykrywa garnek i na małym ogniu trzymam kotlety dosłownie dwie minuty. świetnie dochodzą one parą, a jednocześnie nie tracą swej chrupkiej skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować