Klasyka gatunku, z wyrafinowaną sałatą lub szparagami do podania gościom, z marchewką z groszkiem uwielbiane przez dzieci. Dla mnie najlepsze gdy są z ziemniaczkami i jarzynką z buraczków.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mielona pierś z indyka: 500 gramów
- bułka kajzerka: 1 sztuka
- sól i pieprz: 1 łyżka
- cebula średnia: 1 sztuka
- jajka: 3 sztuki
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- panierka: jajka roztrzepane: 3 sztuki
- panierka: bułka tarta: 1 szklanka
- masło do smażenia: 250 gramów
Kotlety pożarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielone, przyprawy, cebulkę posiekana, jajka oraz wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie bułkę a następnie odciśniętą dobrze wymieszać.
Formować kulki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor z dwóch stron na maśle ( można zastąpić smalcem dla ciekawego smaku, olejem roślinnym dla zdrowia, ale tradycja tego francusko -rosyjskiego przepisu mówi o maśle).
Ja na chwilę po usmażeniu wkładam kotlety do garnka, na jego dnie jest trochę tłuszczu i dosłownie kropla wody przegotowanej. Przykrywa garnek i na małym ogniu trzymam kotlety dosłownie dwie minuty. świetnie dochodzą one parą, a jednocześnie nie tracą swej chrupkiej skórki.
Komentarze