Zdrowa rybka w formie kotlecików z delikatną marchewką i zieloną pietruszką zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Są wilgotne i bardzo smaczne.
Składniki:
filety z dorsza 2 szt.
kasza manna 2 łyżki
żółtko 1 szt.
marchew ugotowana na pół miękko 2 szt.
natka pietruszki 1 garść
kajzerka 1 szt.
sól 1 łyżeczka
kucharek 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
bułka tarta do panierowania
pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
olej do smażenia
1/2 łyżeczki masła
Kotlety rybne z marchewką i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety pokroić na mniejsze części, usunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć w wodzie i przecisnąć przez czysta pończochę lub ściereczkę. Zmielić w maszynce do mielenia.
2.Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kucharkiem.
3.Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać.
4.Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki podłużne, lekko przypłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
5.Na rozgrzany olej z masłem układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym.
Komentarze