Kotlety rybne z nototeni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nototenie odkryłam jakieś pół roku temu . Nie miałam pojęcia , że taka rybka istnieje . Białe mięsko po usmażeniu lekko odchodzi od ości . Smaczna ryba ma dużo łusek lecz nie ma z tym problemu. U nas raczej dostaniecie tylko mrożoną świeżej nigdzie nie widziałam . Postanowiłam zrobić z niej kotlety

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg nototenia mrożona

    bułka tarta 4 łyżki do środka do farszu rybnego

    jajko 1 szt

    pieprz biały mielony Kamis

    sól morska ziołowa młynek Kamis do smaku

    sok z cytryny 1 łyżka

    pietruszka listki pęczek

Kotlety rybne z nototeni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety rybne z nototeni 1. 1.Najpierw rozmroziłam rybę .

    2. Oczyściłam z łusek , obcięłam płetwy.

    3. Zaczęłam filetować , nacinałam od karku jak ja to mówię, delikatnie odcinając białe mięsko rybie , nóż wchodził głębiej , aż do końca i tak z obu stron.


  • Kotlety rybne z nototeni 2. Filety z ryby zmieliłam, dodałam sok z cytryny , jajko ,sól i pieprz oraz bułkę tartą wyrobiłam.

  • Kotlety rybne z nototeni 3.

    Wlałam olej , włączyłam gaz i formowałam kotleciki obtaczając w bułce tartej.

    Smażyłam z obu stron na rumiany kolor. Kotlety wyszły bardzo smaczne .
  • Kotlety rybne z nototeni 4.


    Pokroiłam drobno listki pietruszki i dodałam do farszu rybnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy