Kotlety schabowe z sosem tonkatsu

0 (0 ocen)

  • 25 min

trafiłam na przepis na kotleta schabowego po japońsku no i oczywiście nie byłabym sobą gdybym go od razu nie wypróbowała. Sam kotlet jest prawie taki sam jak nasz, ale to dodatek sosu tonkatsu zmienia dobrze nam znaną potrawę w coś nowego i pysznego

  • 25 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    Sól, pieprz
    2 jajka
    Mąką
    Panko lub bułka tarta
    Sos:
    1/3 szklanki sosu sojowego
    3 łyżki ketchupu
    1-2 łyżki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Sosy

Kotlety schabowe z sosem tonkatsu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowania zaczynamy od sosu tonkatsu:

    sos sojowy wlewamy do miseczki dodajemy cukier i ketchup i mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści, a pozostałe składniki dobrze się połączą.

    Kotlety myjemy, osuszamy lekko tłuczemy, po czym delikatnie solimy je i pieprzymy.

    Każdego kotleta obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy je na złoty kolor na klarowanym maśle lub oleju.

    Usmażone kotlety kroimy w paski, układamy na talerzach i polewamy sosem tonkatsu, serwujemy z ryżem i surówką np. z kapusty pekińskiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Mięso Schab Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować