Kotlety schabowe z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wolnych chwilach wymyślam nowe, coraz ciekawsze potrawy. To danie już od lat robi w moimdomu furorę.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu bez kości
    ● 30 dag pieczarek
    ● 8 plasterków żółtego sera
    ● jajko i bułka tarta do panierowania
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

Kotlety schabowe z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy,
    kroimy na 8 kotletów. Kotlety
    rozbijamy. Oprószamy solą
    i pieprzem. Panierujemy
    w rozkłóconym jajku i bułce
    tartej. Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron, aż się
    zrumienią.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy,
    myjemy i kroimy w niezbyt
    cienkie plasterki. Dusimy na małej ilości oleju, aż odparują.
    Solimy.
  • Kotlety schabowe z serem i pieczarkami 3. Na kotletach układamy po
    plastrze żółtego sera. Na ser
    kładziemy porcje pieczarek.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do
    temperatury 150 °C. Na blachę
    kładziemy papier do pieczenia,
    a następnie kotlety.
    Pieczemy ok. 10 minut, aż
    ser się roztopi. Podajemy
    z ziemniakami i warzywami.

Porady

● To świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych schabowych, które zostały z poprzedniego dnia. ● Kotlety można też przygotować w formie roladek: na rozbite kotlety nakładamy farsz, panierujemy i smażymy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy