Przepis na to pyszne danie znalazłam na stronie Marty Stuart i od razu wzięłam się za jego wykonanie. Proste składniki, które połączone razem tworzą naprawdę pyszne danie.
Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na złoty kolor kotlety schabowe. Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Boczek kroimy w paski i przesmażamy go razem z cebulą pokrojoną w piórka i ząbkami czosnku.
Kiedy boczek i cebula lekko się zeszklą dodajemy pokrojoną w niezbyt duże kawałki kapustę. Wszystko smażymy około 10 -15 minut. Kapusta ma delikatnie zmięknąć i nabrać złotego koloru. Kapustę wraz z boczkiem i cebulą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mleko łączymy z mąką, wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania gęstego ( jak ciasto naleśnikowe ) sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem i układamy na dnie przesmażoną kapustę z boczkiem i cebulą. Na kapuście układamy przesmażone kotlety – wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego go 180 stopni i pieczemy 10-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Mięso wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy z ziemniakami z wody.
Komentarze