Kotlety siekane z cukinią

4.8 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 5 osób

Kotlety siekane z cukinią to alternatywa dla każdego komu znudziły się tradycyjne kotlety schabowy czy mielony towarzyszą nam od zawsze. Ja swoje kotlety siekane z cukinią zrobiłam jako eksperyment, małą wariację która sprawdziła się idealnie urozmaicając nam posiłek i nieziemsko smakować.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki :

    500g piersi z indyka lub kurczaka
    1 średnia cukinia
    200g sera żółtego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól
    pieprz

    Dodatkowo :

    olej
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotlety siekane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce.
    Odrobinę solimy i odstawiamy, by puściła wodę którą odsączamy
    (najlepiej jest cukinię umieścić na sitku, odrobinę posolić i odczekać około 15 minut, po czym odcisnąć).
    W między czasie myjemy, osuszamy i siekamy pierś z indyka.
    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Natkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
    Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Następnie z wyrobionego farszu lepimy w dłoniach kotlety na kształt kulek.
    Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować