Lubię domowe kotlety, można podać z dodatkami, które najbardziej lubimy. Postanowiłem trochę pokombinować i połączyć farsz z dodatkiem świeżego ogórka i czerwonej papryki.
Kotlety wieprzowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe zmielić, przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz cytrynowy i majeranek, wbić 1 jajko i dokładnie wymieszać. 1 bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, dodać do masy, wymieszać. Z 1/4 ogórka usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kosteczkę, pokroić w kostkę również paprykę i wsypać do masy mięsnej, dodać również łyżkę bułki tartej i dokładnie wyrobić masę ręką. Formować z masy 7 porcji płaskich krążków mięsa wielkości bułki.
Na patelni grillowej posmarowanej olejem szybko smażyć (maks. 2 min. z każdej strony) kotlety. Po zdjęciu z patelni można podawać w bułce jak hamburgery w bułkach, wraz z plasterkami pomidora i ogórka.
Komentarze