Kotlety z cukinii z fetą

4.5 (181 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Proporcje bułki tartej, mąki i fety mogą być zależne od wielkości i suchości cukinii.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukinia średnia: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - koperek swieżo posiekany: 0.33 szklanki
    - feta rozdrobniona: 0.5 szklanki
    - bułka tarta: 0.67 szklanki
    - mąka: 2 łyżki
    - sól: 0.2 łyżeczki
    - pieprz świeżo mielony: 3 szczypty
    - kminek: 3 szczypty

    - mąka do obtoczenia: 0.25 szklanki
    - oliwa z oliwek: 0.25 szklanki
    - jogurt grecki: 9 łyżeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z cukinii z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i całą zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię wyłożyć na durszlak, posypać trzema szczyptami soli co jakiś czas ściskając, pozbywając ją soku. Kiedy cukinia jest sucha dodajemy do niej fetę, koperek, bułkę tartą, kminek. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest potrzeba. Do całości dodajemy jajko mieszamy i dodajemy mąkę. Formować kotlecik, obtaczać w mące i wkładać na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażyć na złoty kolor. Gdyby kotlet się rozpadał należy dodać więcej mąki. Gotowe kotlety podawać z jogurtem greckim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować