Kotlety z bobu i marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Marchewki gotujemy do miękkości , odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.
Bób gotujemy do miękkości ok 10 min , odstawiamy do przestudzenia , obieramy ze skórek.
Natkę pietruszki , myjemy ,osuszamy , siekamy drobno.
2.Obrany bób rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , dodajemy natkę pietruszki.
3.Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem.
4.Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Na patelni rozgrzewamy olej , formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki , obtaczamy w jajku a następnie bułce tartej.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze