25 dag grochu łuskanego
2 cebule
1 jajko
5 dag smalcu
1 szklanka bułki tartej
szczypta majeranku
sól i pieprz
czosnek 1 ząbek
ok 10 dag smalcu do smażenia
Kotlety z grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch przebrać i umyć.Namoczyć poprzedniego dnia, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył.Ugotowany groch przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2.Masę grochową wymieszać z pokrajaną w drobną kostkę, podrumienioną na smalcu cebulę.Dodać jajko,majeranek,1/2 szklanki bułki tartej oraz sól, pieprz i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
3.Masę wyrobić dokładnie i uformować z niej wałek o średnicy 8 cm.Pokrajać w poprzek na porcje.Uformować okrągłe kotlety ,obtoczyć je w bułce tartej i smażyć.Podawać zaraz po usmażeniu z dodatkiem ostrych sosów np korniszonowego i pieczywa.
Komentarze