Kotleciki pokochają nie tylko wegetarianie. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że nabierają bardzo ciekawego smaku i nie są mdłe. W połączeniu z ulubioną surówką będą doskonałą propozycją na postny obiad.
Składniki:
Na ok 8-9 kotlecików:
200 g suchej fasoli Jaś
200 g kapusty kiszonej
jajko
ok 2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z fasoli i kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować na gładki mus. Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Fasolę, kapustę, jajko i mąkę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Komentarze