Kotlety z kalafiora w posypce kokosowej

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczne, syte jarskie danie. Kokos- ulubiony, dodaje smaczku. Pyszne z sosem jogurtowo- czosnkowym.

  • 45 min

Składniki:

  • 900 g kalafiora
    3 łyżki soli
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    5 łyżek bułki tartej
    2 jajka ugotowane na twardo
    100 g obranej cebuli
    1 łyżka masła
    1 jajko surowe
    sól, pieprz biały, Curry- do smaku

    Panierka:
    wiórki kokosowe
    bułka tarta

    Do smażenia:
    olej rzepakowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety z kalafiora w posypce kokosowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kalafiora 1. Myjemy kalafior. Gotujemy w całości z dodatkiem soli, cukru, mleka do miękkości.
    Odcedzamy, studzimy.
  • ugotowane kalafior, jajka 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy.
  • pokrojone jajka na twardo 3. Kroimy jajka w kostkę.
  • rozdrabnianie kalafiora 4. Kalafior rozdrabniamy, przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  • zeszklona cebula 5. Na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę- cebulę.
  • składniki na kalafiorowe kotleciki 6. Mieszamy razem wszystkie składniki na kotleciki kalafiorowe.
  • składniki na kalafiorowe kotlecki plus surowe jajko 7. Wbijamy jajko surowe.
  • bułka tarta w masie kalafiorowej 8. Wsypujemy bułkę tartą.
  • wyrobiona masa kalafiorowa 9. Wsypujemy przyprawy, mieszamy na gładką masę.
  • składniki panierki 10. Przygotowujemy panierki: z kokosowych wiórek i bułki tartej.
  • opanierowane kalafiorowe kotlety 11. Z masy kalafiorowej formujemy zgrabne kotleciki.
    Panierujemy w wiórkach kokosowych i bułce tartej- osobno.
  • smażenie kalafiorowych kotlecików 12. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
    Smażymy kotlety.
  • kotlecki kalafiorowe usmażone na rumiano 13. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano.
  • kotleciki kalafiorowe 14. Osączamy z tłuszczu na bibule. Przekładamy porcjami na talerze.
  • kotleciki kalafiorowe z sosem czosnkowo- jogurtowym 15. Kotleciki kalafiorowe podajemy na gorąco z dodatkiem sosu jogurtowo- czosnkowego.
  • kotleciki kalafiorowe 16. Smacznego ;)

Porady

Masa kalafiorowa powinna być luźna, ale nie za rzadka. W miarę potrzeby dosypujemy bułki. Muszą dać się uformować w kotlety. Zwilżamy dłonie wodą zimną, wtedy lepiej się formuje kotlety. Możemy smażyć na maśle klarowanym. Masę dobrze doprawiamy na ostro, bo wiórki dają słodkawy smak. Kotleciki są syte. Lubią je bardzo dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kalafior Wiórki kokosowe Pieprz biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować