Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami

4.48 (192 ocen)

Pyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką.

Składniki:

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek pora
    1 cukinia żółta
    3 łyżki płatków jęczmiennych
    2 łyżki mąki pszennej
    Pęczek szczypiorku
    1 jajko
    Sól, pieprz
    1 łyżka masła
    Olej do smażenia
    Bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza jęczmienna Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować