Kotlety z kaszy jęczmiennej w sosie pieczarkowym z serową niespodzianka z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
2.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy.
3.Następnie dodać przyprawy,jajko,szczypiorek,bułkę tartą i mąkę kukurydzianą, aż otrzymamy zwartą masę.
4.Formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i spłaszczając je delikatnie. Kotlety podpiekamy na oleju.
5.Kroimy cebulkę z kostkę, a następnie podpiekamy ją z odrobiną oleju, gdy jest zrumieniona dodajemy pieczarki. Podpiekamy dodając sól i pieprz a następnie zalewamy wodą, aż do przykrycia składników. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz kostkę rosołową.
6.Całość dusimy na małym ogniu. Gdy pieczarki są już miękkie dodajemy czosnek granulowany i zagęszczamy sos, mąką wymieszaną z wodą. Zagotowujemy,zdejmujemy z palnika dodajemy śmietanę.
7.Ugotowane wcześniej buraki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Obieramy jabłko, ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do buraczków.
8. Do podpieczonej cebuli dodajemy starte buraki z jabłkiem. Całość podpiekamy z odrobiną soku z cytryny, cukru, soli, pieprzu. Na koniec dodajemy śmietanę. GOTOWE. Życzę Smacznego:)
Komentarze