Kotlety z jajek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Można podawać jako dodatek do drugiego dania. Podawane z sosem tatarskim są pyszną przekąską.

  • 60 min

Składniki:

  • -5 dużych jajek ugotowanych na twardo
    -1 duże surowe jajko
    -pół czerstwej bułki
    -mleko do namoczenia bułki
    -1 mała cebula
    -pęczek szczypiorku drobno pokrojony
    -łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam)
    -bułka tarta
    -sól i pieprz

Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę umieszczamy w naczyniu, dodajemy mleko i zostawiamy aby namokła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy, aż się zeszkli. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce łączymy: starte jajka, surowe jajko, szczypiorek, pietruszkę, cebulę i dokładnie wyciśniętą z mleka bułkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Podajemy ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy