Komu przeszkadza specyficzny zapach palonej kaszy gryczanej, ten powinien spróbować jej niepalonej wersji, która jest go zupełnie pozbawiona i ma dużo bardziej delikatny smak.
60 min
Składniki:
ugotowana kasza gryczana niepalona – 350 g
ser biały 100 g
puree z dyni - 50 g
jajko – 1 sztuka
mąka tortowa – 2 łyżki
otręby owsiane – 50 g
cebula – 1 sztuka
czosnek – 3 ząbki
sól – do smaku
pieprz czarny – do smaku
ostra papryka wędzona – 1/2 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – do smażenia
Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym oleju i usmażyć obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę. Odstawić do przestygnięcia.
2.Wymieszać z dyniowym puree, kaszą, rozgniecionym serem i roztrzepanym jajkiem. Dodać mąkę, otręby owsiane, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać.
3.Formować kotlety, panierować je w ziarnach sezamu i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze