Kotlety z piersi kurczaka z grzybami leśnymi i żółtym serem

4.48 (165 ocen)

  • 60 min

Doskonałe danie dla osób lubiących leśne grzybki w połączeniu z delikatnym mięskiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    0,5 kg leśnych grzybów (ja dodałam podgrzybki)
    2 duże cebule
    6 plastrów żółtego sera
    2 jajka
    bułka tarta
    1 łyżka mąki
    2 łyżki masła
    vegeta
    olej do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z piersi kurczaka z grzybami leśnymi i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję na kotlety, delikatnie rozbijam, posypuję przyprawą. Odstawiam do lodówki
    Grzybki kroję w kawałki, podsmażam razem z cebulą na maśle, doprawiam vegetą. Dodaję łyżkę mąki do zagęszczenia.
    Kotlety panieruję w jajku i bułce tartej, układam na blaszcze (posmarowanej olejem), wykładam na nie grzyby. Piekę w temp. 180 st.
    Jak się trochę zapieką na każdą porcję kładę plaster żółtego sera. Następnie zapiekam jeszcze ok 10 min.aż do rozpuszenia się sera.

Porady

zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarki, a zamiast sera w plastrach ser tarkowany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować