Doskonałe danie dla osób lubiących leśne grzybki w połączeniu z delikatnym mięskiem.
60 min
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
0,5 kg leśnych grzybów (ja dodałam podgrzybki)
2 duże cebule
6 plastrów żółtego sera
2 jajka
bułka tarta
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
vegeta
olej do pieczenia
Kotlety z piersi kurczaka z grzybami leśnymi i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję na kotlety, delikatnie rozbijam, posypuję przyprawą. Odstawiam do lodówki
Grzybki kroję w kawałki, podsmażam razem z cebulą na maśle, doprawiam vegetą. Dodaję łyżkę mąki do zagęszczenia.
Kotlety panieruję w jajku i bułce tartej, układam na blaszcze (posmarowanej olejem), wykładam na nie grzyby. Piekę w temp. 180 st.
Jak się trochę zapieką na każdą porcję kładę plaster żółtego sera. Następnie zapiekam jeszcze ok 10 min.aż do rozpuszenia się sera.
Porady
zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarki, a zamiast sera w plastrach ser tarkowany.
Komentarze