Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym.

4.5 (195 ocen)

  • 50 min

W łatwy i prosty sposób można nimi zastąpić tradycyjne mięsne kotlety. W zależności od upodobań mogą być podawane z różnymi dodatkami.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 kg pieczarek
    - 10 ziemniaków
    - cebula
    - jajko
    - bułka tarta
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie pieczarek i cebuli 1. Ugotować ziemniaki , tylko nie solić wody. Następnie po ugotowaniu odstawić do wystudzenia. Obrać pieczarki. Więcej niż połowę pokroić w plasterki. Pozostałe pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dalej dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić razem do miękkości. Z pozostałych pieczarek przygotować sos ( dodać wodę , kostkę rosołową , ziele angielskie, pieprz , sól i zaprawić śmietaną z mąka).
  • Gotowa masa do smażenia 2. Wystudzone ziemniaki przełożyć na większą miskę. Przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko , pietruszkę, sól , pieprz, cebulę, pieczarki. Wszystko wymieszać ze sobą . Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor.
  • Gotowe do jedzenia kotlety. 3. Podawać z sosem oraz innymi dodatkami, np. surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować