Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ziemniaki , tylko nie solić wody. Następnie po ugotowaniu odstawić do wystudzenia. Obrać pieczarki. Więcej niż połowę pokroić w plasterki. Pozostałe pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dalej dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić razem do miękkości. Z pozostałych pieczarek przygotować sos ( dodać wodę , kostkę rosołową , ziele angielskie, pieprz , sól i zaprawić śmietaną z mąka).
2.Wystudzone ziemniaki przełożyć na większą miskę. Przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko , pietruszkę, sól , pieprz, cebulę, pieczarki. Wszystko wymieszać ze sobą . Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor.
3.Podawać z sosem oraz innymi dodatkami, np. surówką.
Komentarze