Kotlety ziemniaczane z czerwoną fasolką i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sposób na tani, szybki i smaczny obiad. Kotlety podane z surówką z kapusty i sosem grzybowym - smakują rewelacyjnie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 puszka czerwonej fasoli
    cebula
    1 serek topiony (ze szczypiorkiem)
    2 jajka
    pęczek szczypiorku
    5 łyżek mąki przennej
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    czosnek granulowany
    przyprawa do ziemniaków
    pieprz ziołowy
    kminek
    sól

    Dodatkowo:
    olej
    bułka tarta

Kotlety ziemniaczane z czerwoną fasolką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa ziemniaczana 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kminku, następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę (można wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie z poprzedniego dnia). Fasolę odsączamy na sicie i dodajemy do ziemniaków (możemy pokroić na drobniejsze kawałki). Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na oleju na złoty kolor i dodajemy do ziemniaków. Szczypiorek płuczemy, drobno kroimy i również dodajemy do masy ziemniaczanej. Na koniec wbijamy jajka, dodajemy mąki, serek topiony, przyprawy i całość mieszamy.
  • Surowe kotlety ziemniaczane 2. Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy