Kotlety ziemniaczane z kapustą pekińską

4.5 (195 ocen)

Danie proste, wegetariańskie i bardzo sycące. Takie kotlety to także świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków (lub 650 - 700 g ugotowanych, np. pozostałych z obiadu)
    1/2 średniej kapusty pekińskiej (350g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    3 jajka
    8 płaskich łyżek bułki tartej
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    szczypta mielonej gorczycy białej (można pominąć)
    do smaku: biały pieprz mielony, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Kotlety ziemniaczane z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ziemniaczane z kapustą pekińską 1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pognieść i wystudzić. Kapustę drobno poszatkować, czosnek i koperek posiekać. Rozdrobnione składniki dołożyć do ziemniaków. Wsypać kolendrę i gorczycę. Całość wymieszać.
  • Kotlety ziemniaczane z kapustą pekińską 2. Następnie wbić jajka, wsypać bułkę tartą - ponownie wymieszać.
  • Kotlety ziemniaczane z kapustą pekińską 3. W dłoniach formować kotlety i kłaść na suchą, rozgrzaną patelnię. Wg uznania można również smażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • Kotlety ziemniaczane z kapustą pekińską 4. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 22 kotlety (pieczone po 4 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować