Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.48 (155 ocen)

  • 60 min

Robię je zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad,a mam ochotę na coś smacznego i prostego.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
    2 duże cebule
    3 jajka
    0,5 kg pieczarek
    4 łyżki mąki pszennej
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    suszona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:
    Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Jedną cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jedno jajko, dodajemy 2 czubate łyżki mąki. Lekko solimy i doprawiamy czarnym pierzem. Wyrabiamy masę ziemniaczaną.
  • 2. Pozostałe jajka rozkłócamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 3. Sos pieczarkowy:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy, aż pieczarki puszczą wodę. Odparowujemy i dodajemy dwie czubate łyżki mąki. Zasmażamy. Dolewamy stopniowo 1,5 szklanki wody i mieszamy, aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą pieprzem i suszoną natką pietruszki.

Porady

Ziemniaki na kotlety muszą być zupełnie zimne, w przeciwnym wypadku kotlety będą się rozpadać przy przewracaniu na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować