Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie proste i tanie, a smakuje wybornie. Moja babcia nazywała to krokietami, a ja je wprost uwielbiałem. Zamiast z pieczarek, można zrobić sos z grzybów leśnych, suszonych lub w sezonie ze świeżych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kotlety:

    1,5 kg ziemniaków
    1 duża cebula lub 2 mniejsze
    1 jajko
    5-6 łyżek mąki pszennej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    olej
    bułka tarta do obtoczenia
    ewentualnie sól do smaku

    Składniki na sos:

    250 g pieczarek
    1 mała cebula
    3 szklanki wody
    1 kostka bulionowa, grzybowa
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    pieprz do smaku
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki śmietany
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
    Przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieść w garnku.
    Cebulę obrać, posiekać w kostkę i lekko przyrumienić na oleju.
    Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, gdyby masa była za mało słona. Całość dokładnie wymieszać.
    Z ciasta formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

    Podawać gorące z sosem pieczarkowym.

    Smacznego :)
  • 2. Przygotowanie sosu pieczarkowego:

    Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do odparowania soku.
    Dodać wodę, kostkę grzybową i przyprawy, i dusić na małym ogniu ok.15 minut.
    Dodać powoli mąkę, rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać
    Następnie do sosu dodać śmietanę, rozrobioną w małej ilości gorącego sosu, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować