Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotelty:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulę kroimy i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do przeciśniętych ziemniaków. Dodajemy 3 całe jajka, sól, pieprz i troche mąki pszennej. Całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
2.Sos pieczarkowy:
Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę warzywną, 2 kulki ziela angielskiego i jeden listek laurowy. Kroimy pieczarki w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Tarkujemy marchewkę, siekamy natkę pietruszki i natkę selera, a następnie również dodajemy do sosu. Gotujemy około 15min, doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą (opcjonalnie). Zagęszczamy śmietaną wymieszaną z wodą i mąką. Chwile gotujemy, po czym sos jest gotowy.
Smacznego!
Porady
Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej.
Komentarze