Kozackie polędwiczki z grzybami

0 (0 ocen)

Polędwiczki po prostu uwielbiam, są wdzięcznym materiałem na wszelakie dania i można z nich wyczarować właściwie wszystko, poprzez wykwintne potrawy po takie zwykłe, proste i błyskawiczne w wykonaniu, przy czym, nawet i te są pyszne. Dzisiaj proponuję bitki ze smażonymi kozakami :)

Składniki:

  • proporcje na 3 osoby:
    •1 większa polędwiczka wieprzowa
    •kilka świeżych grzybów, u mnie kozaki - same kapelusze
    •łyżka masła + 1 posiekana cebula do grzybów
    •mąka do oprószenia mięsa
    •2 większe cebule pokrojone w talarki
    •sól morska, pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany i spora szczypta cukru do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Kozackie polędwiczki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20yu3c2 1. Kapelusze grzybów oczyścić, przepłukać, pociąć na plastry i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na maśle. Dusić do odparowania soków, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-0jjmrv0 2. Polędwiczkę pokroić w plastry po ukosie, lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odstawić.
    W tym czasie talarki cebuli przeszklić na oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Na drugiej patelni usmażyć krótko na oleju z obu stron oprószone mąką plastry polędwiczek, przełożyć na patelnię z cebulą i pozostawić na najmniejszym płomieniu aby utrzymać temperaturę.
  • image-1yayonk 3. Polędwiczki z cebulą wyłożyć na talerz, na każdej bitce umieścić kopiastą łyżkę gorących kozaków i można już delektować się smakiem.
  • image-297uf55 4. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kozaki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować