Klopsiki w fasolowym sosie

5 (195 ocen)

Napiszę po prostu: pyyyyyyszności:) moja rodzinka nie mogła się najeść:) może i Wy się skusicie? polecam:)

Składniki:

  • Sos:
    300 g fasolki szparagowej
    ½ cebuli
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    50 ml mleka
    ½ pęczka koperku
    1 łyżka mąki
    Sól,pieprz
    Klopsiki:
    500 g mięsa mielonego z szynki
    1 białka
    1 cebula
    1 łyżka bułki tartej
    Sól,pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w fasolowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasolkę zeszklić 1. Sos: Fasolkę umyć, osuszyć i odkroić ogonki. Pokroić ja na kawałki o długości 1,5-2 cm. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek. Wrzucić fasolkę i delikatnie ją zeszklić.
  • dodać wodę z mlekiem 2. Mleko wymieszać z 100 ml wody i przelać do garnka. Zmniejszyć ogień przykryć pokrywką i dusić do momentu aż fasolka zmięknie. Gdyby płyn zbyt szybko się zredukował a warzywa będą jeszcze twardawe dolać jeszcze około 100 ml wody i dusić do miękkości fasolki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W ½ szklanki wody wymieszać mąkę i przelać do rondla. Dobrze wymieszać.Dodać posiekany koperek. Wymieszać Zagotować. Gotować około 2-3 minuty.
  • klopsiki upiec w piekarniku 3. Klopsiki: Bułkę namoczyć. Do miski przełożyć mięso. Dodać startą na drobnych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dodać odciśnięta i porwaną na kawałki bułkę. Wymieszać. Gdyby masa mięsna była zbyt luźna dodać bułkę tartą i dobrze wyrobić. Uformować klopsiki wielkości piłeczek ping-pongowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć do sosu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować