Klopsiki w kapuście

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na urlopie wychowawczym. Mam trzech synów: Dominika (14 lat), Szymona (7 lat) i Filipka(rok). Przepis na kapustę wymyśliłyśmy z mamą.

Składniki:

  • ● 1 główka białej kapusty
    ● 2-3 jabłka
    ● 3 cebule
    ● 2-3 łyżki oleju
    ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    ● 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● majeranek
    ● bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w kapuście 1. Z kapusty usuwamy głąb
    i wierzchnie liście, szatkujemy.
    Jabłka i cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.
    Doprawiamy solą i przyprawa uniwersalna. Odstawiamy
    na 10-15 minut.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy
    do smaku sól, pieprz
    i majeranek. Wyrabiamy na jednolitą
    masę (do zbyt gęstej dodajemy
    kilka łyżek zimnej wody, za
    rzadką natomiast zagęszczamy
    bułką tartą lub kaszą manną).
    Formujemy małe kulki.
  • 3. Do garnka wlewamy olej
    i układamy na przemian warstwę
    kapusty i klopsików (aż do wyczerpania
    składników). Podlewamy
    wodą i dusimy ok. 30 minut
    na małym ogniu. Pod koniec
    dodajemy koncentrat pomidorowy
    i według uznania doprawiamy
    jeszcze solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna.

Porady

● Farsz najlepiej zrobić z mięs mieszanych, np. wołowiny, cielęciny i nieco tłustszej wieprzowiny. ● Do potrawy możemy dodać pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mięso Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować