Klopsiki w sosie pomidorowo-marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smacznego;)

  • 45 min

Składniki:

  • -300g mięsa mielonego z indyka,
    -2 duże marchewki,
    - koncentrat pomidorowy 80g(mały słoiczek)
    - 1/4 selera,
    - 2 ząbki czosnku,
    -1l wody,
    -2 łyżki śmietany 18%,
    -olej do smażenia,
    -bułka tarta,
    -łyżka mąki,
    -1łyżeczka majeranku,
    -1liśc laurowy,
    -1łyżeczka bazyli,
    -1łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
    -1łyżeczka papryki ostrej,
    -1łyżka koperku i natki pietruszki,
    -sól i pieprz

Klopsiki w sosie pomidorowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej wody wrzucamy startą na tarce marchew i selera.Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,przyprawy:majeranek,liśc,bazylię,paprykę ostra,koper i natkę.Mieso wykładamy do miski dodajemy przyprawę do mięsa mielonego oraz doprawiamy według uznania.Całośc mieszamy forumujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej.Smazymy na rozgrzanym oleju po obu stronach około 1minuty.Do garnka dodajemy usmazone klopski i i pół słoiczka koncentratu.Do miski odlewamy około 100ml wywaru dodajemy mąkę i śmietanę miksujemy lub mieszamy łyżka tak aby nie zostały grudki.Wlewamy do pulpecików i gotowe.Całosc doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kaszą,ryżem lub ziemniakami.

Porady

Podajemy z kaszą,ryżem lub ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy