Klopsiki w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę,seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,zalewamy wrzątkiem i gotujemy na pół twardo dodając listek laurowy,ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
2.Do mięsa mielonego dodajemy jajko,pokrojoną w kostkę cebulę,wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę,bułkę tartą i kasze manną.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i papryką.Wszystko dokładnie razem mieszamy,najlepiej ręką.Jak masa będzie się kleiła do rąk należy dodać jeszcze bułki tartej.
3.Z masy mięsnej formujemy kulki i wrzucamy je do wywaru warzywnego,gotujemy.
Porady
Sos można zagęścić mąką i zabielić śmietaną.
Można dodać do sosu koperek.
Podajemy z ziemniakami,makaronem,albo kaszą.
Komentarze