klopsiki w sosie zapiekana pod ciastem francuskim (pot pie)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i sycące danie, idealne na zimę. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mini-turkey-meatball-pot-pies/

  • 60 min

Składniki:

  • na klopsiki:
    ok. 500 g mielonego mięsa z indyka,
    starty ząbek czosnku,
    jajko,
    ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
    przyprawa do drobiu, sól, pieprz

    kolejne składniki przepisu:
    płat ciasta francuskiego,
    2 marchewki,
    cebula,
    2 gałązki selera naciowego,
    3 szklanki bulionu drobiowego,
    niecała szklanka mrożonego groszku,
    1/3 szklanki masła,
    1/3 szklanki mąki,
    1/2 szklanki kremówki,
    tymianek, sól, pieprz,jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsiki w sosie zapiekana pod ciastem francuskim (pot pie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Uformować klopsiki z podanych składników i przesmażyć na głębokiej patelni; zdjąć z ognia, gdy będą prawie gotowe. Na patelni po klopsikach przesmażyć na maśle posiekaną marchewkę, cebulę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać klopsiki, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodać groszek i kremówkę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem. Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem, zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować