Bardzo spodobał mi się pomysł Pana Roberta Sowy na dodanie sera feta do mielonych kotletów, zrobiłam więc swoją wersję takiego dania. Dzięki dodatkowi fety codzienny obiad przestaje być nudny ;)
Składniki:
600 g mięsa mielonego wieprzowego,
2 małe cebule
1 jajko,
2łyżki bułki tartej,
130 g sera feta,
2 łyżki posiekanej natki,
sól,
pieprz
Klopsiki z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy przestygnie dodajemy ją do mięsa.
2.Do mięsa dodajemy również posiekaną natkę (1 łyżkę), bułkę tartą i jajko, wyrabiamy całość na gładką masę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy okrągłe placki, na środek układamy porcje sera feta i formujemy okrągły kształt. Mnie wyszło 8 dużych klopsików (4 porcje).
3.Klopsiki obsmażamy na patelni. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy tłuszcz pozostały ze smażenia i zapiekamy w 150 stopniach przez 20 minut.
4.Po upieczeniu posypujemy resztą natki. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami z wody. Smacznego ;)
Komentarze