Klopsiki z indyka w sosie śmietanowym

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Klopsiki pieczone w aromatycznym sosie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 bułeczka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    sól
    pieprz

    Sos:
    300 ml śmietany22%
    170 g żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na klopsiki 1. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać mięso, posiekaną cebulę i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
  • Klopsiki 2. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formować małe klopsiki i układać w formie do pieczenia, jeden obok drugiego.
  • Składniki sosu 3. Do śmietany dodać starty na tarce ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
  • Klopsiki w sosie 4. Klopsiki bez sosu piec 10 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjąć z piekarnika, polać sosem i piec jeszcze 20 minut. Podawać z makaronem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować