Składniki:
Klopsiki:
500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego),
kilka pieczarek,
kawałek papryki czerwonej i żółtej,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 czerstwa bułka,
1 łyżka bułki tartej,
1 jajko,
Mleko,
sól, pieprz , papryka słodka i ostra,
ok. 300 ml bulionu,
olej do smażenia,
szczypiorek do posypania,
sos:
ok 200-300 ml wody lub bulionu,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 liść laurowy,
3-4 średnie pomidory,
sól i pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia (suszona lub drobno posiekana świeża),
Klopsiki z papryką i pieczarkami w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszać z namoczoną w mleku czerstwą bułką, bułką tartą oraz 1 jajkiem, solą pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz odrobiną bazylii.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule posiekać, paprykę pokroić w drobna kostkę, czosnek zgnieść przez praskę lub drobno posiekać i przesmażyć wszystko na patelni. Podsmażone warzywa dodać do mięsa i uformować malutkie klopsiki. Klopsiki wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15-20 min.
Sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć z czosnkiem dodać pomidory, wlać wodę, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem, papryka i dusić około 10-15 min, następnie wyciągnąć liść laurowy, pomidory zblendować ( nie jest to konieczne). Do sosu włożyć klopsiki i dusić ok. 15-20 min. Smacznego!
Porady
Sos możemy trochę zagęścić mąką i zabielić śmietaną.
Klopsiki podawać same, z makaronem, ryżem, ziemniakami itp.
Komentarze