Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze

4.49 (185 ocen)

  • 15 min

Klopsiki mięsne z ryżem i pietruszką polecam dla osób, którzy muszą stosować niskokaloryczną dietę.

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dag mięsa mielonego z szynki,
    1 jajko,
    sól i pieprz do smaku,
    50 g ryżu parboiled,
    2 łyżki natki pietruszki,
    1/2 łyżeczki kurkumy,
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodać 1/2 łyżki kurkumy, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, wsypać 1/2 woreczka ryżu i dokładnie wymieszać. Dodać posiekana natkę pietruszki, Formujemy małe klopsiki, które układamy w pojemniku parowara, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania. Klopsiki podajemy z sosem śmietankowo-pietruszkowym.

Porady

Klopsiki mięsne z ryżem i pietruszką polecam osobom chorym na nadciśnienie, z wysokim poziomem cholesterolu, są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować