klopsiki z warzywami w sosie śmietanowo - koperkowym

4.5 (178 ocen)

  • 50 min

Delikatne klopsiki zasmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Mój synek je uwielbia, zwłaszcza gdy są podane z makaronem.

  • 50 min

Składniki:

  • - 500g mięsa mielonego (np. z indyka lub szynki)
    - 1 jajko
    - sucha mała bułka
    - 250ml mleka
    - 250 g warzyw (ja użyłam warzyw mrożonych z marchewką fasolką szparagową i groszkiem)
    - 600ml śmietany 18 %
    - spory pęczek koperku
    - sól i pieprz
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z warzywami w sosie śmietanowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą bułkę namaczamy w mleku i czekamy aż całkowicie nim nasiąknie, czyli ok 10 min. Po tym czasie "wyciskamy" mleko z bułki i przekładamy ją do większej miseczki. Dodajemy mięso mielone, jako sól i pieprz. Mieszamy. Następnie z mięsa formujemy małe klopsiki. W garnku zagotowujemy wodę ok 1 l. Do gotującej się wody wrzucamy obtoczone w mące klopsiki oraz warzywa. Gotujemy ok 30 min. W małej miseczce hartujemy śmietanę, którą później dodajemy do gotujących się klopsików. Na koniec dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy jeszcze 10 min. Gotowe. SMACZNEGO

Porady

Klopsiki świetnie pasują zarówno do ryżu, jak i ziemniaczków czy makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować