Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

4.5 (160 ocen)

  • 20 min

Miały być po florencku ale zrobiłam po swojemu ze szpinakiem :)

  • 20 min

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego - u mnie wieprzowo - wołowe
    około 2 - 3 garści świeżego szpinaku opcjonalnie mrożony liściasty
    2 łyżki bułki tartej
    puszka pomidorów
    1 koncentrat pomidorowy
    2 łyżka mąki pszennej
    1 litr bulionu
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    3 ząbki czosnku
    suszona bazylia
    1 jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsiki ze szpinakiem 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz wcześniej podsmażonym szpinakiem z ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy w dłoniach małe klopsiki. Klopsiki podsmażamy z obu stron i następnie wrzucamy do gotującego się bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i ząbkami czosnku.
  • 2. Gotujemy klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut.
  • 3. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować