Klopsiki drobiowe z brukselką i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki i cebulę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 15 minut. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem.
2.Brukselkę oczyść i gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź i pokrój w drobna kostkę. Do miseczki włóż mięso. Dodaj jajko, obraną i posiekaną cebulę oraz bułkę tartą i żółty ser. Do masy dołóż też brukselkę. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrób. Z masy uformuj kuleczki.
3.W garnku zagotuj bulion. Włóż do niego klopsiki i gotuj około 20 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj z sosem pieczarkowym.
Komentarze