Klopsiki drobiowe z ryżem szafranowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki garam masala. Z mięsa formuj małe klopsiki (o średnicy ok. 1,5cm). Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.
2.Część oliwy (4 łyżki) rozgrzej na patelni i smaż klopsiki, aż będą złociste.
3.Na oddzielnej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż cebulę. Do cebuli dodaj garam masala, kolendrę, kmin rzymski i posiekaną papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż jeszcze chwilę. Dodaj złociste klopsiki drobiowe oraz pomidory z puszki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez ok. 10-15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody.
4.Podczas gotowania sosu z klopsikami, przygotuj ryż (do wody, w której będzie się gotować ryż dodaj wymieszany w ok. 3 łyżkach wody szafran). Poza dodaniem szafranu, ryż gotuj według przepisu na opakowaniu.
5.Sos podawaj z ryżem. Ryż możesz posypać czarnym sezamem i świeżą kolendrą.
Komentarze