Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem

0 (0 ocen)

Klopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania, aby ich smak nie spowszedniał zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili.

Składniki:

  • klopsiki:
    1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
    1 duża lub 2 małe cebule
    1 łyżeczka płatków chili
    1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej
    250 ml mleka
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

    sos do gotowania:
    1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    400 ml mleczka kokosowego
    około 7 cm korzenia świeżego imbiru
    2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść)
    2 łyżeczki mielonego kuminu
    1 łyżeczka kurkumy
    starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny)
    trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej)
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.
    Cebulę obrać i drobno pokroić.
    Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga.
    Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • 2. W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir.
    Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny lub sok i trawę cytrynową lub olejek.
  • 3. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w między czasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • 4. Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos.
    Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości zimnej wodzy.
    Klopsiki wychodzą delikatne, lekko pikantne i bardzo aromatyczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kardamon Mięso Wieprzowina Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować