To danie zasmakowałam w restauracji jednego ze znanych sklepów z wyposażeniem wnętrz. Od tamtej pory klopsiki z dodatkiem żurawiny to moje ulubione danie przyrządzane z mięsa mielonego.
Klopsiki szwedzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce mieszamy okruszki chleba z 1/4 szklanki bulionu. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy przez 10 minut na złoty kolor. Przekładamy do miski z chlebem. Do wszystkiego dodajemy: mięso, jajko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy dłońmi na jednolitą masę.
2.Wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. Obsmażamy je na oliwie z obydwu stron przez ok. 6-8 min.
3.Mąkę mieszamy z 4 łyżkami wody, następnie łączymy z pozostałymi 2 szklankami bulionu. Zagotowujemy. Dodajemy klopsiki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 6 min. aż klopsiki będą ugotowane. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i mieszamy.
4.Najlepsze klopsiki to te podane z żurawiną i purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniaczkami.
Komentarze