Klopsiki szwedzkie

0 (0 ocen)

  • 25 min

To danie zasmakowałam w restauracji jednego ze znanych sklepów z wyposażeniem wnętrz. Od tamtej pory klopsiki z dodatkiem żurawiny to moje ulubione danie przyrządzane z mięsa mielonego.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
    1/2 szkl. dokładnie rozdrobnionego chleba
    2 i 1/4 szklanki bulionu wołowego
    1 łyżka masła
    1 cebula (drobno posiekana)
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    oliwa do smażenia
    2 łyżki mąki
    2 łyżki gęstej śmietany 18%

    Do podania:
    konfitura żurawinowa
    purée ziemniaczane, pieczone ziemniaki, frytki lub po prostu ugotowane ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki szwedzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy okruszki chleba z 1/4 szklanki bulionu. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy przez 10 minut na złoty kolor. Przekładamy do miski z chlebem. Do wszystkiego dodajemy: mięso, jajko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy dłońmi na jednolitą masę.
  • 2. Wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. Obsmażamy je na oliwie z obydwu stron przez ok. 6-8 min.
  • 3. Mąkę mieszamy z 4 łyżkami wody, następnie łączymy z pozostałymi 2 szklankami bulionu. Zagotowujemy. Dodajemy klopsiki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 6 min. aż klopsiki będą ugotowane. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i mieszamy.
  • 4. Najlepsze klopsiki to te podane z żurawiną i purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować