Klopsy serowe z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółty ser kroimy
w 1-cm kostkę. Mięso
mieszamy z jajkiem,
lubczykiem,
kaszą manną, przyprawami
i cukrem.
Z masy formujemy
klopsy, wciskamy w środek po kostce sera. Wkładamy
do 1 l wrzącej wody
z dodatkiem kostki. Gdy wypłyną
na powierzchnię, przykrywamy
i gotujemy 30 minut na
małym ogniu. Wyjmujemy. Wywar
zachowujemy.
2.Pomidory obieramy i kroimy
w dużą kostkę. Cukinię myjemy,
kroimy w ćwierćplasterki.
Czosnek i cebulę siekamy
i smażymy na oliwie. Dodajemy
cukinię, podsmażamy.
Wkładamy pokrojone pomidory
i lubczyk. Dusimy ok. 10
minut. Dodajemy suszone pomidory.
Wlewamy ok. 100 ml
wywaru z pulpetów. Doprawiamy
i zagęszczamy wymieszaną
z wodą mąką. Chwilę gotujemy.
Wkładamy klopsy.
Komentarze