Klopsy w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. następnie dodaj jajko i resztę składników.Mięso wyrobić na gładką masę.
2.Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
3.Następnie z mięsa lepimy małe kuleczki. najlepiej zwilżać dłonie zimną woda ,aby kulki się dobrze uformowały w kulkę. Tak przygotowane pulpeciki obsmażyć na patelni.
4.Następnie podlej wodą aby się pogotowały około 10 minut.
5.Ugotowane kotleciki włóż do wysokiego słoika i zalej zalewą octową z wszystkimi przyprawami. Najlepiej pozostawić w lodówce na minimum 24godziny aby przeszły zalewą.
Porady
Pulpeciki podajemy jako zimną zagryzkę najlepiej do wieczornej imprezy.
Komentarze