Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie sosu:
Pokrojone drobno, natkę pietruszki, pieczarki, paprykę, cebulę i por dusimy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 30 minut. W garnczku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami. Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy puszkę krojonych pomidorów i gotujemy 10 minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane a także dodajemy ser Mozzarella. Doprowadzamy do zagotowania i całkowitego rozpuszczenia sera, ciągle mieszając.
2.Z wcześniej zmielonych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 2 jajka. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy. Klopsy parzymy w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Możemy włożyć surowe klopsy do gotującego się sosu i pogotować 10-15 minut.
3.Ugotowany ryż według instrukcji na opakowaniu nakładamy na talerze, dodajemy po 3-4 klopsy i polewamy sosem.
Komentarze