Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym

4.5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne i aromatyczne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego

    1 cebula

    1 kajzerka

    1 jajko

    sól,pieprz

    2 marchewki

    1 pietruszka

    kawałek selera

    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    1-2 łyżki śmietany 18%

    2-3 łyżki mąki pszennej

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor.
  • 2. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach,dodajemy do klopsów i gotujemy do miękkości warzyw.Dodajemy koncentrat pomidorowy,chwilę jeszcze gotujemy.Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować