Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Rozgrzać masło na małej patelni i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmięknie, ale nie będą przypalone. Przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia.
2.2.Do zmielonego mięsa dodać bułkę tartą, suszony rozmaryn, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, dodać przesmażoną cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Wilgotnymi rękami, uformować ok 20 małych klopsików.
3.3.Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu, i zbrązowić klopsiki ze wszystkich stron. Jeżeli trzeba odlać nadmiar tłuszczu a następnie wlać bulion i sok z pomarańczy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut.
4.4.Przy pomocy łyżki cedzakowej, przenieść klopsiki na talerz i przykryć folią aby nie ostygły.Pozostały sos przecedzić przez gęste sito ( ale nie jest to niezbędne). Przelać na patelnię, dodać świeżego rozmarynu i pozostałą 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Zwiększyć grzanie i podgrzewać aż sos się zredukuje i będzie miał gęstość syropu.
5.5.Wymieszać śmietanę kremówkę z musztardą, wlać do sosu, gotować, stale mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i świeżo zmielony pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu na patelnię, podgrzać, obracając tak, aby całe pokryły się sosem, a następnie natychmiast podawać z ryżem lub makaronem, polane z wierzchu sosem. Smacznego!
Komentarze