Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym

0 (0 ocen)

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt.Na podstawie przepisu ze strony About Food

Składniki:

  • klopsy (ok 20 szt):
    500 - 600 g mielonego mięsa z dzika
    2 łyżki masła
    1 cebula - drobno posiekana
    4 ząbki czosnku posiekane
    1/4 szklanki bułki tartej
    1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
    1 łyżka oleju do smażenia
    na sos
    1/4 - 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
    1/4 - 1/3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    1/2 szklanki crème fraiche lub śmietany kremówki
    Sól i pieprz do smaku
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rozgrzać masło na małej patelni i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmięknie, ale nie będą przypalone. Przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia.

  • image-1t7sim4 2. 2.Do zmielonego mięsa dodać bułkę tartą, suszony rozmaryn, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, dodać przesmażoną cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Wilgotnymi rękami, uformować ok 20 małych klopsików.

  • 3. 3.Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu, i zbrązowić klopsiki ze wszystkich stron. Jeżeli trzeba odlać nadmiar tłuszczu a następnie wlać bulion i sok z pomarańczy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut.

  • 4. 4.Przy pomocy łyżki cedzakowej, przenieść klopsiki na talerz i przykryć folią aby nie ostygły.Pozostały sos przecedzić przez gęste sito ( ale nie jest to niezbędne). Przelać na patelnię, dodać świeżego rozmarynu i pozostałą 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Zwiększyć grzanie i podgrzewać aż sos się zredukuje i będzie miał gęstość syropu.

  • image-10wrsam 5. 5.Wymieszać śmietanę kremówkę z musztardą, wlać do sosu, gotować, stale mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i świeżo zmielony pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu na patelnię, podgrzać, obracając tak, aby całe pokryły się sosem, a następnie natychmiast podawać z ryżem lub makaronem, polane z wierzchu sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Dzik Mięso Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować