Klopsy z omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na mięsny farsz włożyć do miski,doprawić i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Podzielić na dziewięć porcji.
2.Przygotować omlet.Jajka rozmieszać z mlekiem,dodać sól,pieprz,pokrojone pomidory z zalewy i suszoną bazylię.Można usmażyć jeden duży omlet lub tak jak ja to zrobiłam trzy omlety na malutkiej patelni. Omlety podzielić na paseczki,mi wyszło dziewięć zrazów,więc omlety podzieliłam na dziewięć kawałków i zwinąć w rulon.
3.Z mięsnego farszu porcjami formować kulki,spłaszczyć,na środek dać rulonik omleta i uformować tak jak zrazy.
4.Każdy zraz obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
5.Zrazy włożyć do naczynia do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok.15 minut.
Porady
Dodatki do omleta można zmieniać,dodając zamiast suszonych pomidorów gotowane warzywa,szynkę,boczek,pieczarki podsmażone na cebulce itp.
Komentarze