Klops z cieciorką i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Gdy nie mam pomysłu na niedzielny obiad a mam w domu mięso mielone to robię taki właśnie klops, który doskonale nadaje się na obiad czy też dodatek do kanapek. Jest on delikatnie wilgotny i aromatyczny a jego smak doskonale podbija jałowiec, cieciorka i mozzarella! :)

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki
    500 g mielonego mięsa z indyka
    80 g cieciorki
    125 g mozzarelli mini
    jajko
    5 ziaren owocu jałowca
    1 łyżeczka przyprawy do dań Kucharek
    1 łyżeczka gorczycy białej
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    pieprz biały mielony
    3 łyżki bułki tartej
    ząbek czosnku
    tłuszcz do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops z cieciorką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i osączamy.
  • 2. Owoce jałowca rozgniatamy (np. łyżką na drewnianej desce), czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jako, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ręką, następnie dodajemy cieciorkę i mieszamy.
  • 4. Z mięsa formujemy rękoma klops, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • 5. Na całej jego długości robimy wgłębienie ręką i rozkładamy w nim bardzo blisko siebie mozzarellę.
  • 6. Następnie górę łączymy z powrotem razem i wyrównujemy.
  • 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C pod przykryciem przez około 80 minut (przez pierwsze 40 min piekłam z włączonym termoobiegiem).

Porady

Podajemy do obiadu polane sosem lub kroimy na kanapki:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować