Klops z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Bułki namoczyć w mleku lub wodzie. Mięso połączyć z odciśniętymi bułkami, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać.
2.Farsz pieczarkowy:
Margarynę rozpuścić, dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, doprawić solą i pieprzem i dusić do odparowania wody.
3.Wykonanie:
Mięso rozłożyć na kawałku foli (lepiej będzie nam zwinąć roladę) na prostokąt ( u mnie szerokości 31 cm. bo taką mam wielkość blaszki), i rozłożyć na nim pieczarki.
4.Na brzegu ułożyć jajka.
5.Zwijamy w roladę.
6.Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki (u mnie 12/31 cm. mierzona przy górze).
7.Na wierzchu klopsa posypać bułką tartą i ułożyć kawałki masła.
8.Klopsa piec ok. 1 godz. w temp. 180*C (pod koniec pieczenia można przykryć folią). Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
Komentarze